Optimalisatie van vreettijden en herkauwtijden
Precisievoeding is gericht op het optimaliseren van de pensomgeving. Je kunt precisievoeding opdelen in twee pijlers: de juiste kwaliteit voer bij de juiste koeien krijgen en een managementomgeving creëren die de eetervaring van de koe verbetert en de voeropname optimaliseert. Als we beide bereiken, wordt de pensfunctie geoptimaliseerd.
Naast een juiste voederwaardering en rantsoenberekening, is het bereiken van de juiste balans tussen kauwen tijdens het eten (vreettijden) en kauwen tijdens het liggend herkauwen (herkauwtijden) van groot belang. Recent onderzoek toont aan dat de deeltjesgrootte in het rantsoen extra aandacht verdient in het optimaliseren van vreet-en herkauwtijden en een optimale pensgezondheid tot gevolg.
Een balans vinden
Een goede balans tussen eet-, rust- en herkauwtijd is essentieel voor nauwkeurig en efficiënt voeren van melkvee. Idealiter zouden koeien tussen de drie en vijf uur per dag moeten vreten. Als een voer- of managementfactor een koe dwingt om meer dan ongeveer vijf uur per dag te vreten, zal de koe ofwel te weinig tijd hebben om te vreten, waardoor ze minder droge stof opneemt, ofwel haar rusttijd opgeven, of beide.
De deeltjesgrootte van het rantsoen verschilt van de deeltjesgrootte in de ingeslikte bolus. Koeien kauwen dus op ruwvoer tijdens het vreten tot het een bepaalde deeltjeslengte heeft. Een koe zal op langere deeltjes dus langer kauwen dan op kleinere deeltjes. Deze verkleining kost tijd, met name vreettijd.
Italiaans onderzoek toonde voor het eerst aan dat de deeltjesgrootte van de ingeslikte bolus dicht in de buurt komt van de grootte van de rantsoendeeltjes die worden tegengehouden op de zeef van 8 mm (ook bekend als de tweede zeef) van de Penn State Particle Separator (schudbox). Precisievoeding slaat hier op het feit dat de deeltjesgrootte van het rantsoen zo moet gericht zijn dat de koe het makkelijk (sneller) kan opeten. Praktisch wil dit zeggen dat rantsoen zoveel mogelijk deeltjes op de 8mm zeef van de schudbox moeten hebben. Deze deeltjes, samen met de deeltjes op de 4 mm zeef (de derde laag), stimuleren het herkauwen effectief, maar kunnen ook gemakkelijk door de koe worden gegeten en doorgeslikt.
Eten kost tijd
Er lijkt een correlatie te bestaan tussen meer eten en minder rusttijd voor melkvee. Als koeien rantsoenen krijgen met te veel ruwvoer, neemt de vreettijd toe naarmate de opname afneemt. Het herkauwen wordt minder beïnvloed door wat we net bespraken over het verkleinen van de deeltjesgrootte tot een uniformer eindpunt voordat ze worden doorgeslikt tijdens het eten. Onderzoek toont aan dat als de totale kauwtijd toeneemt, de rusttijd afneemt, en verloren rusttijd is nooit goed.
Wat is de ideale balans tussen eten en liggend herkauwen? Optimaal eetgedrag treedt op wanneer koeien hun dagelijkse droge stof binnen drie tot vijf uur opeten. We weten dat koeien 11 tot 12 uur per dag liggen als ze binnen gehuisvest zijn. Koeien op de weide gaan minder lang liggen.
In de ideale wereld van een koe vindt ten minste 80% van de acht tot negen uur van de dagelijkse herkauwtijd liggend plaats. Het optimaliseren van de relatie tussen eten en liggend herkauwen is essentieel voor de gezondheid en prestaties van de koe.
Niet alle herkauwen is gelijk
Uit recent onderzoek weten we dat koeien die meer herkauwen terwijl ze liggen, een hogere pH-waarde van de pens hebben, meer droge stof opnemen en melk geven met hogere percentages vet en eiwit. In Miner Institute (Verenigde Staten) heeft men onlangs ontdekt dat de sterkste positieve relatie tussen gedrag en melkcomponenten bestond tussen herkauwen tijdens het liggen en melkvetproductie. Denk hier eens over na: koeien hebben misschien een vergelijkbare dagelijkse herkauwtijd, maar degenen die meer herkauwen terwijl ze liggen, eten meer en produceren melk met extra vet en eiwit.
We moeten ervoor zorgen dat het ruwvoer- en voermanagement de koe voldoende tijd geeft om te herkauwen. Zorg ervoor dat elke koe haar dagelijkse behoefte aan droge stof binnen drie tot vijf uur kan opnemen en toegang heeft tot een comfortabele ligbox of rustplaats om het zo belangrijke liggende herkauwen te beoefenen. Samen met het voer is de voeromgeving van cruciaal belang om de koe in staat te stellen haar dagelijkse behoefte aan voer op een gezonde manier te consumeren. De beschikbaarheid van voer en water en het vermijden van overmatige concurrentie zijn essentieel.
Houd het kort
Totaal gemengd rantsoen (TMR) deeltjes die achterblijven op de 19 mm zeef van de schudbox (de bovenste zeef) worden waarschijnlijk het meest gesorteerd door de koe. Deze langere deeltjes worden geassocieerd met meer variatie in kauwtijd, pH in de pens, droge stof opname en melkgift - vooral voor vaarzen. Dit weerspiegelt het feit dat deze langere deeltjes in verschillende mate gesorteerd kunnen worden door individuele koeien, wat resulteert in meer variatie van koe tot koe.
Bij melkveebedrijven met het hoogste melkvetpercentage blijft meer dan 50% van het rantsoen achter op de zeef van 8 mm. Dit is nog een goede reden om te focussen op de tweede zeef van de schudbox bij het beoordelen van rantsoenen op hun vermogen om een gezonde en gewenste kauwactiviteit te ondersteunen. De ideale deeltjesverdeling voor TMR is ongeveer 2% tot 5% van de deeltjes op de bovenste zeef om sorteeractiviteit te minimaliseren. Daarnaast hoeven deze deeltjes niet langer te zijn dan 2,5 tot 5cm voor optimale kauwactiviteit. Meer dan 50% van de rantsoendeeltjes moet op de tweede zeef liggen. Het is belangrijk op te merken dat deze aanbevelingen voornamelijk gebaseerd zijn op rantsoenen samengesteld met kuilmaïs, hooi en variabele hoeveelheden droog gehakseld ruwvoer. Rantsoenen die voornamelijk bestaan uit droog ruwvoer - vooral als dit van hoge kwaliteit en kwetsbaar is - hebben mogelijk meer deeltjes nodig in de bovenste twee lagen van de zeef voor een gezonde penswerking. Wees dus altijd voorzichtig om bepaalde parameters zo maar over te nemen!
Conclusie
Met nauwkeurig management kan elke koe de juiste balans bereiken tussen etenstijd en liggend herkauwen. De vreettijd wordt geoptimaliseerd door een voermanagement dat ervoor zorgt dat het voer 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is. Het rantsoen zelf moet de juiste deeltjeslengte, vezelverteerbaarheid en ruwvoerinhoud hebben, zodat het binnen drie tot vijf uur kan worden gegeten. De deeltjesgrootte van het voer moet worden verrijkt met die op de 8-mm zeef van de schudbox om overmatige etenstijd te voorkomen en tegelijkertijd ruim herkauwen te stimuleren. Zorg ten slotte voor comfortabele omstandigheden waarin koeien dagelijks 11 tot 12 uur kunnen rusten, waarbij 80% of meer van de herkauwtijd wordt doorgebracht terwijl de koeien liggen. Nauwkeurig kauwmanagement zorgt voor een optimale opname van droge stof, een gezonde pens en een efficiënte productie van vet en eiwit.